'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Duizend euro en trofee voor Tsjizjov

Door Fred Ivens

Delft – Alexeï Tsjizjov is winnaar geworden van het experimentele Toptoernooi-zonder-remise. De tienvoudige Russische oud-wereldkampioen dammen consolideerde op de slotdag met moeite zijn royale voorsprong en ging met een trofee en 1000 euro naar huis.

Zijn illustere landgenoot Alexander Georgiev, de regerend wereldkampioen, was niet in echt goede doen en eindigde als vierde en laatste. Beide Nederlandse wereldtoppers Jan Groenendijk (21, Wageningen) en Martijn van IJzendoorn (22, Wateringen) nestelden zich als de nummers twee en drie tussen beide Russische geweldenaren in. Groenendijk had nog een indrukwekkende inhaalrace maar kwam uiteindelijk voor de eindzege net te kort.

Het evenement kende een superbezetting met de nummers 1, 4, 6 en 7 van het afgelopen WK. Zij speelden in drie dagen - in het Delftse DUWO Denksportcentrum en het sportcomplex van VELO in Wateringen - drie keer tegen elkaar. Dat gebeurde in de vorm van rapid dammen met per partij elk 20 minuten + 15 seconden per zet. Het grote aantal remises onder de grootmeesters is in de ogen van de organiserende stichting Dampromotie een gruwel. Vandaar dat nu – en niet voor het eerst – is geëxperimenteerd met een alternatieve puntentelling met als uitslagen 12-0, 9-1, 8-2, 7-3 en als kleinst mogelijke resultaat 6-4.

Funny games
De vier deelnemers waren na afloop eensgezind in hun oordeel. Het waren drie heel leuke dagen geweest en er was héél interesant gespeeld maar het moet wel een op zichzelf staand gebeuren blijven. Alexander Georgiev had het over 'funny games'. 'Er stond nu geen druk op waardoor ik kon experimenteren. Ik zie dit als een  onontgonnen gebied, als een spel op zich, vergelijk het maar met het Fries dammen'.

Zijn landgenoot Alexeï Tsjizjov, deze dagen toch een klasse apart, had moeite met de beperkte bedenktijd. 'Vooral op de belangrijkste momenten van de partij. Maar dit is natuurlijk héél goed voor de promotie van het dammen. Of de damwereld dit systeem moet gaan omarmen? Daarover durf ik me nog niet uit te spreken, daarvoor heb ik de te weinig ervaring mee opgedaan. Dit is wel een totaal andere manier van dammen'.

Daar zijn beide Nederlandse youngsters het volledig mee eens. Jan Groenendijk: 'Ik heb dit toernooi ontzettend serieus genomen want je speelt niet dagelijks negen partijen tegen de absolute wereldtop. Maar ik zie dit zeker niet als de toekomst van het dammen. Als je echt wilt winnen, is er nog genoeg wat je kan doen. Kijk maar naar Georgiev op het WK. Die kan toveren vanuit het niets, dat beheerst hij zó goed. Als je dan remise tegen hem speelt dan heb je dat dan ook verdiend'.

Martijn van IJzendoorn: 'Met 6-4, 7-3, 8-2 en zelfs 9-1 verliezen in een stand die normaal remise is, dat voelt niet goed. Zo'n nederlaag komt bij mij hard aan. Dit is door Henk de Witt heel creatief bedacht maar ik geef toch de voorkeur aan een systeem met barrages met verkorte tijd en een aangepaste puntentelling als een partij in remise is geëindigd'.

De Delftse organisator Henk de Witt spreekt van éen echt traditioneel dammerstandpunt. 'Die remise zit er nog zo in, ook als de telling verandert, dat is iets dat nog heel sterk in de damwereld leeft. Maar dat lijkt me een kwestie van gewenning. Dit soort dammen is toch voor de toeschouwer toch honderd keer leuker dan normaal. Ik kijk heel positief op dit experiment terug. Het toernooi is wereldwijd masaal gevolgd, de damwereld is in elk geval weer eens in beweging. Ze zijn nog lang niet van ons af'.

 Het 'begeleidende' open (sneldam)toernooi werd vrijdag gewonnen door Jean-Marc Ndjofang voor Anton van Berkel en zaterdag in de vorm van het Piet Heldermantoernooi door Nederlands kampioen Alexander Baljakin voor Peter van der Stap. Nu bleek de vijfvoudige oud-nationaal kampioen Kees Thijssen de beste sneldammer. Jeroen Wit (DC Den Haag) en Kees Romijn (Van Stigt Thans) waren zijn naaste achtervolgers.


Uitslagen Toptoernooi-zonder-remise:

Ronde 7: Tsjizjov - Georgiev 4-6, Van IJzendoorn - Groenendijk 0-12.

Ronde 8: Georgiev - Groenendijk 2-8, Van IJzendoorn - Tsjizjov 12-0 .

Ronde  9: Georgiev - Van IJzendoorn 6-4, Groenendijk - Tsjizjov 4-6.

Eindstand: 1. Tsjizjov 65, 2. Groenendijk 53, 3. Van IJzendoorn 45 en 4. Georgiev 31.

Foto's: Dick van IJzendoorn

 

Bijschrift 1: Alexeï Tsjizjov krijgt uit handen van KNDB-voorzitter Frans de Jonge een trofee en een enveloppe met 1000 euro.

Bijschrift 2: De eindstand op het artistieke, door organisator/dammer/kunstenaar Henk de Witt vervaardigde scorebord.