'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Tsjizjov nog lang niet versleten

Door Fred Ivens


Delft – Alexeï Tsjizjov is de met stip de oudste deelnemer op het Toptoernooi-zonder-remise maar de tienvoudige Russische wereldkampioen dammen (55) is nog lang niet versleten. Hij staat in het Delftse DUWO Denksportcentrum na de eerste van drie speeldagen een straatlengte voor. Na een wat stroeve start tegen Jan Groenendijk zette hij in het late middenspel de regerend wereldkampioen, zijn landgenoot Alexander Georgiev van het bord en miste tegen Martijn van IJzendoorn nipt de maximale score.

Het evenement is in handen van de nieuwe stichting Dampromotie, opgezet om vernieuwende activiteiten op te zetten. 'Wij willen laten zien dat het anders kan', aldus voorzitter Henk de Witt. Een van de doelstellingen is het voorkomen van het (te) grote aantal remises tussen de topspelers. Vandaar dit toernooi met vier wereldtoppers met als grootst mogelijke uitslag 12-0 en de kleinste 6-4. Remise is dus niet mogelijk. De twee Russen, elk goed voor tien wereldtitels, de 21-jarige Wageninger Jan Groenendijk (vierde op het WK)  en de 22-jarige Wateringer Martijn van IJzendoorn (zesde op WK) spelen elke dag drie ronden rapid, partijen met elk 20 minuten +15 seconden per zet. Het toernooi wordt morgen (zaterdag) in de VELO-hal in Wateringen voortgezet en zondag in Delft besloten.

Het open (sneldam)toernooi werd een prooi voor Anton van Berkel. De  Brabantse meester  bleef op weerstandspunten de Afrikaanse wereldtopper Jean Marc-  El Animal - Ndjofang  op weerstandspunten voor. Beiden kwamen tot de fenomenale score van 13 uit 7. De 14-jarige  Hagenaar Emre Hageman was met een achterstand van vier punten the best of the rest.  Alle 24 deelnemers gingen met een prijs naar huis.

Zegen
Het experimentele Topternooi kreeg ook de zegen van de dambond mee. Kersverse KNDB-voorzitter Frans de Jonge sprak van 'een mooi evenement waarin top- en breedtesport met elkaar zijn verbonden'. Technische directeur van de dambond, Johan Krajenbrink, stak organisator Henk de Witt een hart onder de riem en noemde de Delfse dammer/kunstenaar 'een bevlogen, kritisch mens dat doorgaans gelijk heeft' en van wie hij 'zeer waardeert wat hij allemaal doet'. Bondscoach Rob Clerc sloot zich volmondig bij deze woorden aan: 'Je moet altijd openstaan voor nieuwe ideeën'.

Ook complimenten van PvdA-sportwethouder Karin Schrederhof namens de gemeente Delft, een van de hoofdsponsors van dit evenement, dat verder hoofdzakelijk via crowdfunding in de damwereld tot stand kwam. Zij verrichtte in het stadhuis de officiële opening door het spelen van de eerste zet ('Over links, uiteraard') aan het bord van wereldkampioen Alexander Georgiev en local hero Martijn van Ijzendoorn. De wethouder ontving – 'uiteraard'– een magnetisch dambord en een aantal damboeken.

's Avonds volgde er na een etentje nog een ludieke dammatch tussen twee tientallen onder aanvoering van Karin Schrederhof en haar Westlandse collega Pieter Varekamp die van de grootmeesters vijf schijven voor kregen.

Uitslagen Toptoernooi-zonder-remises:  

Ronde 1: Georgiev - Van IJzendoorn 4-6, Groenendijk – Tsjizjov 6-4.

Ronde 2: Tsjizjov – Georgiev 12-0, Van IJzendoorn – Groenendijk  6-4.

Ronde 3: Georgiev – Groenendijk 9-1    , Van IJzendoorn – Tsjizjov 1-9  .

Stand: 1.  Tsjizjov 25, 2/3. Georgiev en Van IJzendoorn 13, 4. Groenendijk 11