'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Verroest!

Door Bert Dollekamp, o
nderwijskundige, dampedagoog en -publicist. Organiseerde in 1996 samen met Rob Clerc en Erik Hoeksema het eerste en enige NK doordammen.

1 december staat een kruisje in mijn agenda: column voor Henk want dat had ik hem toegezegd. Weliswaar met een slag om de arm maar ik moet er wel wat mee en eigenlijk wil ik dat ook wel.
Es kijken op die site. Ziet er leuk uit. Kan ook niet anders als een Kos zich ermee bemoeit. En al een paar aardige verhalen. Het mijne kan nog wachten.
16 december mailtje van Henk. Komt er nog wat van zal ie vragen. Maar nee, het is een lokzet:

Dag Bert. Kunnen we jou verwachten bij het diner op 27 december?
Ivm het bestellen van het eten willen we graag weten op hoeveel mensen
we kunnen rekenen. En zo ja, met of zonder partner/invité?

Hoi Henk. 27 december zal ik naar verwachting niet in Delft zijn, maar toch dank voor de invitatie! Als het even kan (einde week vrij!) stuur ik nog een stukkie. Aardige oogst heb je trouwens al! En als dat lukt probeer ik ook een bezoekje te brengen. Dat zou dan de 28e zijn.
Geniet van de aanloop en de uitvoering.

Een turbulente week volgt met een crematie, een kerstborrel, de clubcompetitie en een middag zwoegen op mijn verslag voor de krant. Maandagavond kom ik eindelijk toe aan de column die al regelmatig oppopt uit de damkamer van mijn hersenpan. Nu moet het echt, want ik heb vrijdagavond al afgesproken met broer Evert in Leiden, een half uurtje treinen van Delft.

Ben ik voor? Ben ik tegen? Iets er tussenin? Ik lees de nieuwe oogst op de site eens door. Nou dat vliegt alle kanten op. Mooi stukkie van Henk. Schakers zijn onze bondgenoten. Jesse Bos blijft nog het dichtste bij het grondidee van de column. Erno Prosman heeft een doortimmerd verhaal. Johan Krajenbrink doet een echte Tsjizjov (mijn spelling) in het zakje. Arne van Mourik twee historische romans. Het mag van Fred Ivens zelfs een limerick worden. Maar dát verbaast me niets. Dichterlijke vrijheid en Henk de Witt zijn immers synoniem.
De avond vordert en tegen twaalven besluit ik mijn overpeinzingen te formuleren als beweringen en ze gewoon te nummeren. Het zijn er 21 en ik hoop dat u er iets van uw gading in zult vinden.

Tegen drieën kruip ik onder de wol. Bliepje op mijn mobiel. Bericht van Harm Wiersma. Laatste nieuws! Elfstedentocht? Bijna goed: toernooi in Leeuwarden. Ga naar vierkampen.nl  We kunnen nu zelfs kiezen. Maar mijn reis naar Leiden is al geboekt.
Ik vind Harm een geweldenaar. Net als Henk een dampromotor in het kwadraat. En bovendien nog steeds een fantastische speler. Vraag maar aan Martijn Vissers die twee weken terug wel wou vechten met de beer. Stelling 2!  Stelling 3!
Kort en goed geslapen, maar mijn column moet nog wel af. Na de afwas en de gymnastiek eerst de krant uit de bus gehaald. Ik heb mijn twijfels want opmaakredacteur Peter van het Dagblad van het Noorden, met wie ik kan lezen en schrijven, heeft kerstvakantie en twee jongste bedienden zaten gisteren op de bok. Hebben ze  het inzetje van Wouter Sosef die zaterdag tegen Dik de Voogd speelde meegenomen?  Straks hebben ze Wouter in plaats van Hans Jansen van de originele foto van twee weken terug (Hoogeveen-Hijken) afgeknipt. Prachtige foto van Zainal Palmans, ook al promotor in het kwadraat.
Een weldadig kerstgevoel bekomt me als het stuk me tegemoet knalt. Het verhaal is over driekwart pagina helemaal meegegaan in een prachtige opmaak. Voor een afdrukje zie hijkendtc.nl  Onderin is nog een hoekje vrijgemaakt voor het Schaakfestival Groningen. Verschil moet er wezen: Stelling 7! En links onderin warempel een berichtje over mijn vroegere voetbalclub VAKO: Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons. Misschien kunnen we daar wat met Stelling 14, immers ook voetbal is een denksport. Bovendien haalde het vierde elftal van die club de bestseller van mijn broer: “Wie door de week traint is Zondags moe.” Daar weten ze in Huissen alles van.

En zo ben ik in gedachten al in Leiden aangeland. Zodat als vanzelf de enige echte Leidse goeroe dit stukje binnenwandelt en instemmend knikt bij Stelling 10. Na een rondje lands de velden neemt Evert Bronstring plaats op de vrijgemaakte zetel op de eregalerij bovenaan: “Verroest!” Het is de titel van het gelijknamige boekje dat Evert den Tweede over de kersverse (nou ja, naar blijkt dus al bijna 36 jaar) Grand Maître National schreef. Voor een habbekrats te koop bij Webshop Slagzet.com.

Naar verluidt pleegt Bronstring in dit heerlijke vergeetwoord zijn verbazing en verrukking over een verrassende wending in een dampartij te verpakken.

In wens u komende dagen veel verrassende wendingen toe: Verroest!

21 overpeinzingen en een foto bij het aanstaande Evenement van de stichting Dampromotie.

 1. Lof voor het zoveelste initiatief van Damkunstenaar Henk de Witt en de zijnen!
 2. Het Toptoernooi wordt met dit veld voor insiders hoe dan ook smullen.
 3. Dat komt onder meer omdat de spelers de juiste (winnaars) mentaliteit hebben.
 4. De verfijnde telling werkt mogelijk voorzichtig laveren in de hand.
 5. Het spel is sterker dan de spelers, waardoor er meestal meer kansen zijn dan beslissingen.
 6. Het door Jannes in 1996 geïntroduceerde doordammen (structureel drie schijven voor is winst) was ondanks het hoge winstpercentage geen blijvertje.
 7. Dammen is van de denkspelen de mooiste kijksport.
 8. Trouwens ook het meest toegankelijke spel voor kinderen en bejaarden.
 9. De verslaggever of trainer die voorzichtig en saai spel associeert met een schaakpartij, vergeet dat in het brein van de spelers de mooiste doelpunten worden gemaakt.   
 10. “Ik heb omsingeld”, sprak Evert Bronstring als men hem vroeg hoe hij had gespeeld.
 11. Schaf de remise niet zomaar af, het is een bevredigend compromis na een mooi debat.  
 12. Het grootste probleem van een denksport als dammen is het gebrek aan kader.
 13. DG Het Noorden in Groningen heeft de wekelijkse clubavond geschrapt: te weinig animo.
 14. De omni-sportvereniging is een vruchtbare omgeving voor de denksporten.
 15. Elk toernooi zou moeten uitmonden in de climax van een finale.
 16. Blunders zijn ook bij de denkspelen het zout in de topsport-pap.
 17. De beste (denk) sporters beheersen álle facetten van het presteren onder druk.
 18. Varianten voor tijdgebruik bij denksporten als de Fisher klok zijn nooit systematisch getest.
 19. Naar een idee van Jacob Okken: test minimatches met variabele en verschillend gewogen bedenktijd, bijvoorbeeld 1 x regulier om 4 punten, 2 x rapid om 2 punten en 4 x blitz om 1 punt. Met bij 6-6 een strak gereglementeerde tiebreak.
 20. De 80 + 1 minuut regel leidt op topniveau tot meer remises. Wie op tijd klaar wil zijn kan dat ook met bijvoorbeeld 120 minuten of 118 minuten + 2 seconden per zet bereiken.
 21. Topsport en breedtesport gaan in Delft hand in hand. Een betere methode is er niet.

Hans Jansen (63) versus Wouter Sosef (15) op 7 december 2019. Vooruit: Stelling 22.
FOTO: ZAINAL PALMANS

Bert Dollekamp (65) is senior adviseur onderwijs bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de Universiteit Groningen. Binnen de damwereld geldt hij als expert op het gebied van training en opleiding, onder meer als auteur van diverse leerboeken. Bedacht in 1983 samen met Hielke Hylkema de AVRO damcursus rond de match Van der Wal - Wiersma en bracht in 1990 voor RTL Veronique de match Tsjizjov - Sijbrands op de buis. In 1996 organiseerde hij op verzoek van Jannes van der Wal samen met Rob Clerc en Erik Hoeksema het eerste en enige NK doordammen. Verzorgt al ruim een  kwart  eeuw de damverslaggeving voor het Dagblad van het Noorden. Bert damt zelf in de hoofdklasse bij de reserves van Hijken.