'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Start- en prijzengeld

De vier grootmeesters krijgen elk een startgeld van € 500. Totaal dus € 2.000.

Het prijzengeld is: 

1e prijs        € 1.000
2e prijs        €    800
3e prijs        €    600
4e prijs        €    400
Totaal         € 2.800

Totaal start- en prijzengeld € 4.800.

Vergelijkt men dit met wat topsporters gewoonlijk als beloning krijgen dan is dit erg weinig. Waarbij opgemerkt dat de verschillen tussen de diverse sporten enorm zijn.

Dammen is een heel kleine sport, waarin weinig geld omgaat. Dan is een beloning voor drie dagen dammen tussen de € 900 en 1.500 (start- en prijzengeld) relatief zeker niet slecht. Waarbij onmiddellijk dient opgemerkt dat die beloning eigenlijk veel hoger zou moeten zijn. Het bestaan van een profdammer is zeker geen vetpot. Terwijl zij fenomenale prestaties leveren en het dammen op topniveau een bijzondere tijdrovende zaak is. Vaak is men tien of meer uren per dag bezig met studie en training. Vanwege bezuinigingen moeten de grootmeesters tegenwoordig op sommige dagen twee partijen van vier tot vijf uur spelen.

Wij achten tien uur per dag dammen niet gezond. In de toptoernooien in Delft werd nooit meer dan één partij per dag gespeeld. In het Toptoernooi van december a.s. worden drie rapidpartijen per dag gespeeld, vijfenhalf uur totaal, inclusief pauzes tussen de ronden.

Wij verlangen bij het komende evenement wel iets extra’s van de grootmeesters. Namelijk deelname aan de ludieke match op 27 december en acceptatie van iets meer geroezemoes dan gebruikelijk bij een toptoernooi. Het gaat ook om promotie van de damsport, die uiteindelijk ook aan het topdammen ten goede komt.

Tegenwoordig moeten topdammers een groot deel van hun inkomen halen uit open toernooien. Vaak zijn er niet meer dan acht tot tien geldprijzen. De concurrentie tussen de grootmeesters is groot en niet zelden vallen enkele van de sterkste grootmeesters buiten de prijzen. Hun inkomen is dus zeer ongewis. FMJD en KNDB zouden zich o.i. meer moeten inspannen voor goede arbeidsomstandigheden voor hun paradepaardjes. Maar de topdammers zouden zich zelf ook wat strijdbaarder kunnen opstellen. 

Dit alles gezegd zijnde zijn wij bijzonder blij en trots dat het Toptoernooi voor het belangrijkste deel tot stand is gekomen door persoonlijke financiële bijdragen van damliefhebbers. Aangevuld met andere sponsoring en subsidies.

Wij danken al onze sponsors en subsidiegevers!