'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Jannes van der Wal en Rob Clerc

Jannes van der Wal
(12-11-1956 - 24-9-1996)
Wereldkampioen in 1982

 

Jannes van der Wal maakte er in 1983 geen geheim van dat hij zijn wereldtitel dacht te behouden door twintig remises te spelen tegen de sterker geachte uitdager Harm Wiersma. Dit was uiteraard ook een provocatie aan het adres van de behoudende dambond. Overigens faalde Jannes, hij kwam ‘slechts’ tot negentien remises... De match telde twintig partijen, Harm Wiersma wist er één van te winnen en werd wereldkampioen.

Jannes stak ook later zijn kritiek op de vele remises niet onder stoelen of banken Uit protest stopte hij een jaar om te gaan schaken. Later bedacht hij het ‘doordammen’ om het aantal remises te beperken. Bij het doordammen was een voordeel van minstens drie schijven in de slotstelling voldoende om te winnen. Een dam telde daarbij voor twee schijven. Op zijn sterfbed vroeg hij achtvoudig Nederlands kampioen en viervoudig vice-wereldkampioen Rob Clerc om een experimenteel toernooi ‘doordammen’ te organiseren.

Rob Clerc
Acht keer Nederlands kampioen
Vier keer vice-wereldkampioen
Momenteel bondscoach


Rob Clerc was één van de grootmeesters die zich in de jaren negentig en in het begin van deze eeuw sterk maakte voor vernieuwing van de puntentelling. Hij deed dit o.a. in zijn damrubriek in het Algemeen Dagblad. Rob organiseerde in de jaren negentig in samenwerking met anderen inderdaad enkele doordamtoernooien. Het KNDB-bestuur toonde zich wel geïnteresseerd, maar dit leek vooral voor de bühne. Het overlijden van de briljante dammer Jannes van der Wal op slechts 39-jarige leeftijd maakte uiteraard de nodige emoties los, men kon hier niet zomaar aan voorbij gaan.

Zoals bij vele eerdere initiatieven zou het doordamexperiment een stille dood sterven.