'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


De mooiste damdag van het jaar

Jesse Bos, Voorzitter Damclub IJmuiden, 1 november 2019

 

Met trillende handen nam Roel de beker in ontvangst. En daarna de microfoon. Met overslaande stem bedankte hij een ieder die hem had geholpen in zijn queeste naar de tweede wereldtitel. Voor mij was deze zondag 13 januari de mooiste damdag van het jaar.

Ja, er werd een Nederlander wereldkampioen. Ja, de wedstrijden van deze dag waren op Youtube, radio en televisie te volgen. En ja, toen ik maandag op mijn werk kwam hadden een aantal collega’s en leerlingen deze matchdag gevolgd. Maar wat deze dag voor mij bijzonder maakte, was dat die dag dammen een strijd op het scherpst van de snede was. Van leven of dood, van wereldkampioen of niets, van winnen of verliezen. Alle aanwezigen voelden de druk op Schwarzman toenemen tot het punt dat hij brak. Een heroïsch gevecht tussen de beste spelers van de wereld, als finale van het wereldkampioenschap.

En zo zou het in mijn ogen altijd moeten zijn: het hoogtepunt van een damtoernooi is de onderlinge confrontatie tussen de topspelers. Mensen komen naar het stadion voor Ajax-PSV, the sister act of Boston Red Sox-New York Yankees. De uitkomst van deze wedstrijden is beslissend voor het kampioenschap. Maar bij het dammen is het anders. Alexander Georgiev wist het WK in Yamassoukro te winnen doordat hij erin slaagde om overwinningen te behalen tegen de nummer 7 en lager, terwijl Yiming Pan overwinningen behaalde tegen de nummer 10 en lager. De wedstrijden tussen de nummers 1 t/m 6 hadden voor de uitslag net zo goed niet gespeeld hoeven te worden. Misschien dat de wedstrijden inhoudelijk interessant zijn voor de liefhebber pur sang, maar Mart Smeets heeft in het verleden de publieke opinie over de remises in het topdammen al veelvuldig duidelijk gemaakt.

De slotdag van de match Boomstra-Schwarzman heeft duidelijk gemaakt dat ook dammen een sport kan zijn met spanning, dramatiek en heroïsche zeges. En het toptoernooi van de Stichting Dampromotie gaat dat ook laten zien. Ik ga in ieder geval genieten wedstrijden tussen Georgiev, Groenendijk, Van IJzendoorn en Tsjizjov en wens jullie net zoveel kijkplezier toe.