'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Verklaring grootmeesters

In oktober 2004 verscheen er een verklaring van tien internationale grootmeesters waarin werd gepleit voor invoering van de telling 2-0, 1½-½, 1-1. Dit zijn de namen:

Rob Clerc                        Achtvoudig Nederlands kampioen
Anatoli Gantwarg            Viervoudig wereldkampioen                          
Alexander Georgiev        Tienvoudig wereldkampioen
Jean Marc Ndjofang        Tweevoudig Afrikaans kampioen
Erno Prosman                  Voormalig Nederlands kampioen
N’Diaga Samb                 Voormalig Afrikaans kampioen                         
Alexander Schwarzman  Viervoudig wereldkampioen
Kees Thijssen                  Vijfvoudig Nederlands kampioen
Alexei Tsjizjov                Tienvoudig wereldkampioen
Guntis Valneris                Voormalig wereldkampioen

Een zeer select gezelschap dus, de meesten dammen nog steeds op topniveau. Zij hebben meerdere malen deelgenomen aan de toptoernooien in Delft en dus ervaring opgedaan met alternatieve tellingen. We citeren uit de verklaring:

‘We weten allemaal dat de ontmoetingen tussen de sterkste spelers in het dammen niet interessant zijn vanwege het enorme percentage remises. Als we bijvoorbeeld kijken naar de partijen tussen de tien spelers met een rating boven de 2400, zien we een percentage tussen de 90% en 100%.’

De hoofdgroep van het DUWO Damfestival 2004. In het midden Zoja Golubeva, veelvoudig wereldkampioen bij de vrouwen. De mannen van links naar rechts: N’Diaga Samb, Kees Thijssen, Alexander Georgiev, Jean Marc Ndjofang, Guntis Valneris. Zij behoorden bij de ondertekenaars, later dat jaar.

Fotoburo Fred Nijs

De grootmeesters spraken verder o.a. hun zorgen uit over het afhaken van sponsors. Een begrijpelijke zorg, de profdammers onder hen worden direct in hun portemonnee geraakt wanneer sponsors afhaken. De verklaring werd door zowel de FMJD als de KNDB genegeerd. Dat was jammer. Maar voor ons is het uiteraard prettig om te weten dat er steun voor onze initiatieven is bij een aantal van de sterkste spelers ter wereld.