'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Alexey Chizhov

Johan Krajenbrink, Technisch Directeur KNDB, 14 november 2019

Toen Alexey Chizhov bij ons in Nederland nog Alexeï Tsjizjov werd genoemd, kwam ik hem tegen bij een jeugdwereldkampioenschap in Westerhaar in 1983. Ik had toen nog niet in de gaten dat hij beroemd zou worden. Ik was wel veel te veel onder de indruk van de jeugdspelers uit de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld omdat zij met ex-wereldkampioen Sjtsjogoljew (tegenwoordig Shchegolev) een beroemde coach bij zich hadden en wij hadden helemaal niemand. Ik speelde wel een goede partij tegen Chizhov, maar ik gaf door een schrijnend gebrek aan zelfvertrouwen met zwart de volgende stand te vroeg remise.

A. Chizhov - J. Krajenbrink WjK 1983 en wit is aan zet.

In 1987 kwam ik hem weer tegen en nu wat verder weg in Kislovodsk. Ik speelde daar samen met Johan Bastiaannet een internationaal toernooi en ik keek mijn ogen uit. We waren al dagen in de Sovjet-Unie, via Moskou gingen we, voordat we ook maar één partij hadden gespeeld. Het duo Chizhov-Virny was erg aardig: hun kamer was als het ware ook de onze en er werd veel gepraat. Het toernooi werd ook de voorbode van de grote doorbraak van Chizhov. Hij won het toernooi en hij versloeg Virny met de volgende combinatie met wit aan zet:

A. Chizhov – V. Virny Kislovodsk 1987 en wit aan zet gaat combineren.

In de jaren daarna kwam ik hem bijvoorbeeld tegen in de jaarlijkse interland Sovjet-Unie - Nederland  in 1988 en ik verloor met 5-3. Ik weet helaas nog dat hij mij al te pakken had door in de 1ste partij na 1.32-28 17-22 2.28x17 11x22 te ruilen met 3.31-27 22x31 4.36x27. Chizhov werd dat jaar voor het eerst wereldkampioen in Suriname en ik kwam hem daarna weer tegen in een geheel andere rol: ik werd namelijk secondant van Ton Sijbrands in de match om de wereldtitel in 1990. Dat Sijbrands die match niet won en geen wereldkampioen werd, beschouw ik als mijn grootste sportieve teleurstelling. Veel later bij het WK 2001 in Moskou werd Chizhov wéér wereldkampioen, ik werd derde en ik had een goede kans tegen hem gemist. Nog weer later ging ik damboeken schrijven en ik maakte onder meer de Verlies-Serie met daarin “Tsjizjov verliest!” Inmiddels ben ik al een tijd technisch directeur van de dambond en verantwoordelijk voor topsport. Ik begreep dat het ontzag voor spelers uit Rusland te groot was. Samen met anderen heb ik gepoogd daar verandering te brengen. De grote kampioenen Chizhov en Georgiev verdienen ons respect, máár wij kunnen ook winnen en dat heeft tweevoudig wereldkampioen Boomstra al laten zien. En onze jonge jongens Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn hebben het talent en het zelfvertrouwen om in de nabije toekomst die prestatie van Boomstra te herhalen.

Johan Krajenbrink
TD TeamNL KNDB