'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Andere invulling clubavond


De clubavond van een doorsnee damclub ziet er uit zoals in grootvaders tijd. Alleen waren de grootvaders gemiddeld veel jonger en werd de clubavond drukker bezocht. Nu is er het beeld van tien tot vijftien grijze heren. Met hier en daar wat groen tussen het grijs, heel soms een enkele vrouw. Vele damclubs hebben het loodje gelegd. De heren komen bijeen om in stilte een avondvullende, ‘serieuze’ partij te spelen. Op de jeugd oefent dit geen enkele aantrekkingskracht uit, op volwassenen al evenmin. Sleutelwoorden bij andere invulling zijn: speelser, gezelliger, socialer, afwisselender. Traditioneel zijn er twee avonden waarop het speelser en gezelliger mag: Sneldammen met prijzen rond Pasen en de Kerst. Dit kan natuurlijk veel vaker. Ook zou het dammen veel zichtbaarder kunnen zijn. Komen er op een zomerse clubavond maar zes mensen? Pak de borden onder de arm en ga gezellig dammen in een café of op een terras. Maar daar kun je toch geen serieuze partij spelen? Nee, maar dat 
hoeft toch ook niet? Er zijn zat toernooien en clubcompetities waar de serieuze dammer aan zijn trekken kan komen.

Jean Marc Ndjofang, WK 2015

Jean Marc Ndjofang in de Volkskrant (31-10-2019): 

‘In Afrikaanse landen verenigt dammen de maatschappij. Mensen verzamelen zich rond het dambord. Ze discussiëren over politiek en sociale kwesties. Er wordt muziek gemaakt, gegeten en gedronken. Dammen is in Afrika een gezelschapsspel, het brengt mensen bij elkaar.

Nederland heeft een ander klimaat dan landen in Afrika. Toch zijn er tal van manieren om het dammen socialer, gezelliger, zichtbaarder te maken.