'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft


Henk de vernieuwer

Door Maarten Kolsloot, journalistDe eerste keer dat ik serieus damde was in Delft. Althans. Het leek toen allemaal zo serieus. Het was in mei, 1997 en voor m'n gevoel was het de hele week warm. Dat kan ook door de tijd komen. Misschien leek dat voorjaar als 14-jarige wel een stuk warmer dan het echt was. Ik speelde in de halve finale van het NK aspiranten. In een klein gebouwtje in Delft wachtte een oudere man in een keurig pak op ons. De arbiter. Een heel serieuze arbiter. Meneer Van Marle. Je durfde hem ook alleen 'meneer' te noemen. Hij was vriendelijk, maar ook wel een beetje streng.Naast de strenge meneer stond een kale meneer. In mijn ogen toen ook al oud, al denk ik daar tegenwoordig anders over. Die meneer heette Henk. Henk de Witt. Hij was dammer, kunstenaar en erg enthousiast.

Over m'n sportieve prestaties dat toernooi weet ik niet heel veel meer. Iets met weinig punten en niet genoeg talent voor de finale. Maar aan dat toernooi heb ik wel een andere herinnering: die aan een super enthousiaste meneer Henk die in zijn rammelende Oude Eend door Delft tourde en er alles aan deed om de jonge dammers in de halve finale een toffe week te bezorgen.

Door de jaren ben ik Henk de Witt vaker tegengekomen. Een jaar of 15 geleden had hij het bijna voor elkaar: zijn 'Delftse' puntentelling zou aangenomen worden als de nieuwe puntentelling van de dambond. De bondsraad van de dambond hoefde alleen nog maar in te stemmen. Ik zat in de bondsraad en stemde tegen. Iets met m'n Groningse achterban die het niet zag zitten. Henk was daar niet blij mee en liet dat op vriendelijke wijze weten. Dat vond ik wel knap. Henk werd niet zuur, of vervelend, maar liet gewoon horen wat hij ervan vond.

Nu, jaren later, heeft Henk nog weinig van zijn dam-enthousiasme verloren. Wat er ook misgaat, welke gekke dingen er in zijn damwereld ook gebeuren, Henk blijft streven naar vernieuwing en plezier in de damsport. Plezier dat hij mij en al die andere jonge dammers gaf in Delft, mei 1997 en dat hij nu, december 2019, hopelijk heel veel nieuwe jonge en oude dammers geeft met zijn prachtige nieuwste initiatief.