'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Alexeï Tsjizjov klasse apart in Toptoernooi-zonder-remise

Door Fred Ivens

Wateringen – Alexeï Tsjizjov is niet te stuiten. De tienvoudige wereldkampioen dammen liep op tweede dag van het Toptoernooi-zonder-remise verder uit en staat met nog drie rondjes rapid voor de boeg liefst 26 punten voor. De Rus begon met de kleinst mogelijke score van 6-4 tegen thuisspeler Martijn van IJzendoorn maar overspeelde in het late(re) middenspel eerst regerend  wereldkampioen Alexander Georgiev en vervolgens ook de Wageningse wereldtopper Jan Groenendijk. Het was trouwens toch een productief dagje want ook Van IJzendoorn en Groenendijk behaalde de volle winst. Georgiev nam te veel risico's en sluit de rij.

Het Toptoernooi-zonder-remise is een initiatief van de stichting Dampromotie. Onder de bezielende leiding van de Delftse organisator/dammen/kunstenaar Henk de Witt wordt tegen de schenen van het traditionele dambolwerk geschopt. 'De damsport is dringend toe aan een algehele vernieuwing. De traditionele manier van dammen heeft z'n aantrekkingskracht verloren. Het is voor bestuurders de kunst om er niet met de blik van een 'doorgewinterde' dammer naar te kijken maar met de blik van de buitenwereld', verkondigt De Witt zijn missie. Volgens hem is het damspel op tal van terreinen toe aan verandering. Hij noemt met name aanpassing van het puntensysteem (zoals op dit toernooi) en het vrouwvriendelijker maken van de damsport. Als ook: de jeugd laten spelen (training vooral voor talenten met ambitie), zoeken naar nieuwe wegen om het damspel te presenteren, dammen is kennis, strategie, rekenen maar ook kunst, organiseren van activiteiten voor nieuwelingen.

Heldermantoernooi

Het tegelijkertijd verspeelde Piet Helderman(sneldam)toernooi werd volgens verwachting gewonnen door de Nederlandse kampioen Alexander Baljakin (Arnhem) vóór Peter van der Stap (Maassluis), Pertap Malahé (Den Haag) en titelverdediger Jeroen Kos (Den Haag). Jordy van de Lugt (H.I. Ambacht) was de beste B-dammer, Stan van der Meer (Monster) de beste pupil en de Drent Ludy Brink de beste C-speler. De jongste zoon van de mede-oprichter van VELO (anno 1935), André Helderman, reikte de prijzen uit.

 De Westlandse sportwethouder Pieter Varekamp nam in de VELO-hal in Wateringen de opening van de tweede dag van dit evenement voor zijn rekening. De gemeente Westland is een van de hoofdsponsors van dit gebeuren dat voornamelijk via crowdfunding in de damwereld tot stand is gekomen. Voordat hij de eerste zet speelde complimenteerde hij de organisatie en voorspelde de damsport een kansrijke toekomst. 'Je vergeet tijdens een partij alles waar je in het dagelijks leven mee bezig bent. Het is een goede oplossing om alle onrust in je hoofd kwijt te raken'.

Het evenement wordt morgen (zondag) in het Delftse DUWO Denksportcentrum besloten.

Uitslagen Toptoernooi-zonder-remise:

Ronde 4:  Groenendijk – Georgiev  6-4, Tsjizjov- Van IJzendoorn 6-4.

Ronde 5: Georgiev – Tsjizjov 0-12, Groenendijk - Van IJzendoorn 12-0.  

Ronde 6: Van IJzendoorn – Georgiev 12-0, Tsjizjov – Groenendijk 12-0 .

Stand: 1.Tsjizjov 55, 2/3.Groenendijk en Van IJzendoorn 29, 4. Georgiev 17.

 

Foto's: Dick van IJzendoorn  

De Westlandse wethouder Pieter Varekamp neemt de eerste zet voor zijn rekening op het bord van Alexeï Tsjizjov en Martijn van IJzendoorn.

Alexander Baljakin poseert trots met de Piet Helderman-wisselbeker terwijl hij door VELO-voorzitter Ben de Koning wordt toegesproken. Links: André Helderman.