'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Ons nieuwe scoresysteem

 

Op dit moment kent een dampartij twee mogelijke uitslagen, winst of gelijkspel (remise). Winst = 2-0. Remise = 1-1. De gebruikelijke manier om te winnen is om alle stukken (schijven en dammen) van de tegenstander te veroveren. Lukt dit niet dan is er sprake van oneindig spel en is het remise. Een voorbeeld:

Diagram 1

Remise, 1-1.

Nieuwe telling 8-2.


In DIAGRAM 1 is het remise, ondanks het feit dat wit drie schijven meer heeft. De zwarte dam kan steeds op en neer gaan op de diagonaal van linksonder naar rechtsboven. Een witte schijf die op die lijn komt wordt geslagen door de zwarte dam. Wit kan zo geen tweede dam halen die nodig is om een vangstelling te bouwen, de zwarte dam te vangen en aldus te winnen.

Dit voorbeeld maakt ook duidelijk dat het dammen een grote remisemarge kent. Van een echt gelijke stand is natuurlijk geen sprake, wit heeft maar liefst drie schijven meer. Vanwege deze grote remisemarge worden bijna alle partijen (90%) op topniveau remise. Dit komt het topdammen en daarmee het imago van het damspel niet ten goede.

Ons scoresysteem is een eenvoudige aanpassing. We hanteren een puntentelling zoals in diverse kaartspelen en belonen de vrij zeldzame knock out (alle stukken veroverd) extra. Zo kent men bij het bridge extra punten toe wanneer men alle slagen binnenhaalt (groot slem). Voor het klaverjassen geldt hetzelfde bij een doormars of pit.

Uitslag van een dampartij nu:    Uitslag in ons scoresysteem

Winst   =  2-0                                 Knock-out                               = 12-0

Remise =  1-1                                Vier schijven meer                  =   9-1*

                                                       Drie schijven meer                 =   8-2*

                                                       Twee schijven meer                =   7-3*

                                                       Eén schijf meer                      =   6-4*

                                                       Gelijk, dan tiebreak                =   6-4

* Een dam telt voor twee schijven

De knock-out in het nieuwe scoresysteem staat dus gelijk aan winst in het bestaande systeem. De uitslagen 9-1, 8-2, 7-3, 6-4 in het nieuwe systeem zouden in de huidige telling allemaal remise zijn. Ook zo kan men begrijpen waarom er zoveel remises vallen.

Om helemaal van de remise verlost te zijn hanteren we een tiebreak, mocht de materiaalverhouding in de slotstelling precies in evenwicht zijn.

Diagram 2

Tiebreak

Beiden hebben een dam.

maar wit controleert de

hoofdlijn. (diagonaal van

linksonder naar rechtsboven)

Wit wint met 6-4


Wij geven de voorkeur aan deze tiebreak in de partij boven een systeem met barrages. Een dampartij duurt al zo lang. Bovendien leveren barrages in het dammen, ook met versneld tempo, vaak nog meer remises op.

Zoals gezegd komt de winst of knock-out tot stand wanneer iemand alle stukken van de tegenstander verovert.

Het damspel kent nog een tweede manier om te winnen, namelijk door alle stukken van de tegenstander vast te zetten of op te sluiten en hem zo het spelen te beletten. Een voorbeeld:

Diagram 3

Zwart is aan zet en verliest.
Hij heeft groot materieel voordeel, zelfs een dam. Maar hij kan niet zetten. De schijven mogen niet achteruit, de dam mag niet over een eigen schijf.

  

In diagram 3 wint wit dus, zowel in de traditionele telling als bij ons (knock-out). In principe verandert hier dus niets. Alleen is de beloning royaler, 12-0 in plaats van 2-0.

Er is reeds ruime ervaring opgedaan met ons nieuwe scoresysteem. In de jaren 2001-2008 werden in Delft toptoernooien georganiseerd met soortgelijke tellingen, ook wel bekend onder de verzamelnaam Delftse telling. Nieuw is het extra belonen van de knock-out en volledig afschaffen van de remise. Waarmee het remiseprobleem definitief van de baan is.