'Gezicht op Delft' (1660-1661) Johannes Vermeer, Stichting Dampromotie is opgericht in Delft

 

Verhalen van en over Henk de Witt
 
Over de kleurrijke dammer en kunstenaar Henk de Witt valt nog veel te vertellen. Dit schreef hij over zichzelf bij zijn laatste tentoonstelling:

Jaap van Galen houdt sinds kort een dagboek bij waarin inmiddels ook diverse verhalen over Henk zijn verschenen. Het volgende stuk gaat over de nalatenschap van de kunstenaar Henk de Witt: link.

 

Henk de Witt overleden

 

Goede Vrijdag 10 april is dammer, kunstenaar en voorzitter van de stichting Dampromotie Henk de Witt overleden. Een val na een hersenbloeding is hem helaas fataal geworden.

De damwereld verliest met hem een bevlogen mens met vernieuwende ideeën over het dammen. Op deze website is daar veel van terug te vinden.

Wij zullen Henk enorm missen en wensen de nabestaanden veel sterkte toe.

 

De afscheidsplechtigheid van Henk zal in besloten kring plaatsvinden.

Er is een online condoleance register geopend: link

De rouwkaart

Necrologie door Fred Ivens

 

Duizend euro en trofee voor Tsjizjov

Door Fred Ivens

Delft – Alexeï Tsjizjov is winnaar geworden van het experimentele Toptoernooi-zonder-remise. De tienvoudige Russische oud-wereldkampioen dammen consolideerde op de slotdag met moeite zijn royale voorsprong en ging met een trofee en 1000 euro naar huis.

Zijn illustere landgenoot Alexander Georgiev, de regerend wereldkampioen, was niet in echt goede doen en eindigde als vierde en laatste. Beide Nederlandse wereldtoppers Jan Groenendijk (21, Wageningen) en Martijn van IJzendoorn (22, Wateringen) nestelden zich als de nummers twee en drie tussen beide Russische geweldenaren in. Groenendijk had nog een indrukwekkende inhaalrace maar kwam uiteindelijk voor de eindzege net te kort.

Het evenement kende een superbezetting met de nummers 1, 4, 6 en 7 van het afgelopen WK. Zij speelden in drie dagen - in het Delftse DUWO Denksportcentrum en het sportcomplex van VELO in Wateringen - drie keer tegen elkaar. Dat gebeurde in de vorm van rapid dammen met per partij elk 20 minuten + 15 seconden per zet. Het grote aantal remises onder de grootmeesters is in de ogen van de organiserende stichting Dampromotie een gruwel. Vandaar dat nu – en niet voor het eerst – is geëxperimenteerd met een alternatieve puntentelling met als uitslagen 12-0, 9-1, 8-2, 7-3 en als kleinst mogelijke resultaat 6-4.

Funny games
De vier deelnemers waren na afloop eensgezind in hun oordeel. Het waren drie heel leuke dagen geweest en er was héél interesant gespeeld maar het moet wel een op zichzelf staand gebeuren blijven. Alexander Georgiev had het over 'funny games'. 'Er stond nu geen druk op waardoor ik kon experimenteren. Ik zie dit als een  onontgonnen gebied, als een spel op zich, vergelijk het maar met het Fries dammen'.

Zijn landgenoot Alexeï Tsjizjov, deze dagen toch een klasse apart, had moeite met de beperkte bedenktijd. 'Vooral op de belangrijkste momenten van de partij. Maar dit is natuurlijk héél goed voor de promotie van het dammen. Of de damwereld dit systeem moet gaan omarmen? Daarover durf ik me nog niet uit te spreken, daarvoor heb ik de te weinig ervaring mee opgedaan. Dit is wel een totaal andere manier van dammen'.

Daar zijn beide Nederlandse youngsters het volledig mee eens. Jan Groenendijk: 'Ik heb dit toernooi ontzettend serieus genomen want je speelt niet dagelijks negen partijen tegen de absolute wereldtop. Maar ik zie dit zeker niet als de toekomst van het dammen. Als je echt wilt winnen, is er nog genoeg wat je kan doen. Kijk maar naar Georgiev op het WK. Die kan toveren vanuit het niets, dat beheerst hij zó goed. Als je dan remise tegen hem speelt dan heb je dat dan ook verdiend'.

Martijn van IJzendoorn: 'Met 6-4, 7-3, 8-2 en zelfs 9-1 verliezen in een stand die normaal remise is, dat voelt niet goed. Zo'n nederlaag komt bij mij hard aan. Dit is door Henk de Witt heel creatief bedacht maar ik geef toch de voorkeur aan een systeem met barrages met verkorte tijd en een aangepaste puntentelling als een partij in remise is geëindigd'.

De Delftse organisator Henk de Witt spreekt van éen echt traditioneel dammerstandpunt. 'Die remise zit er nog zo in, ook als de telling verandert, dat is iets dat nog heel sterk in de damwereld leeft. Maar dat lijkt me een kwestie van gewenning. Dit soort dammen is toch voor de toeschouwer toch honderd keer leuker dan normaal. Ik kijk heel positief op dit experiment terug. Het toernooi is wereldwijd masaal gevolgd, de damwereld is in elk geval weer eens in beweging. Ze zijn nog lang niet van ons af'.

 Het 'begeleidende' open (sneldam)toernooi werd vrijdag gewonnen door Jean-Marc Ndjofang voor Anton van Berkel en zaterdag in de vorm van het Piet Heldermantoernooi door Nederlands kampioen Alexander Baljakin voor Peter van der Stap. Nu bleek de vijfvoudige oud-nationaal kampioen Kees Thijssen de beste sneldammer. Jeroen Wit (DC Den Haag) en Kees Romijn (Van Stigt Thans) waren zijn naaste achtervolgers.


Uitslagen Toptoernooi-zonder-remise:

Ronde 7: Tsjizjov - Georgiev 4-6, Van IJzendoorn - Groenendijk 0-12.

Ronde 8: Georgiev - Groenendijk 2-8, Van IJzendoorn - Tsjizjov 12-0 .

Ronde  9: Georgiev - Van IJzendoorn 6-4, Groenendijk - Tsjizjov 4-6.

Eindstand: 1. Tsjizjov 65, 2. Groenendijk 53, 3. Van IJzendoorn 45 en 4. Georgiev 31.

Foto's: Dick van IJzendoorn

 

Bijschrift 1: Alexeï Tsjizjov krijgt uit handen van KNDB-voorzitter Frans de Jonge een trofee en een enveloppe met 1000 euro.

Bijschrift 2: De eindstand op het artistieke, door organisator/dammer/kunstenaar Henk de Witt vervaardigde scorebord.

 

Alexeï Tsjizjov klasse apart in Toptoernooi-zonder-remise

Door Fred Ivens

Wateringen – Alexeï Tsjizjov is niet te stuiten. De tienvoudige wereldkampioen dammen liep op tweede dag van het Toptoernooi-zonder-remise verder uit en staat met nog drie rondjes rapid voor de boeg liefst 26 punten voor. De Rus begon met de kleinst mogelijke score van 6-4 tegen thuisspeler Martijn van IJzendoorn maar overspeelde in het late(re) middenspel eerst regerend  wereldkampioen Alexander Georgiev en vervolgens ook de Wageningse wereldtopper Jan Groenendijk. Het was trouwens toch een productief dagje want ook Van IJzendoorn en Groenendijk behaalde de volle winst. Georgiev nam te veel risico's en sluit de rij.

Het Toptoernooi-zonder-remise is een initiatief van de stichting Dampromotie. Onder de bezielende leiding van de Delftse organisator/dammen/kunstenaar Henk de Witt wordt tegen de schenen van het traditionele dambolwerk geschopt. 'De damsport is dringend toe aan een algehele vernieuwing. De traditionele manier van dammen heeft z'n aantrekkingskracht verloren. Het is voor bestuurders de kunst om er niet met de blik van een 'doorgewinterde' dammer naar te kijken maar met de blik van de buitenwereld', verkondigt De Witt zijn missie. Volgens hem is het damspel op tal van terreinen toe aan verandering. Hij noemt met name aanpassing van het puntensysteem (zoals op dit toernooi) en het vrouwvriendelijker maken van de damsport. Als ook: de jeugd laten spelen (training vooral voor talenten met ambitie), zoeken naar nieuwe wegen om het damspel te presenteren, dammen is kennis, strategie, rekenen maar ook kunst, organiseren van activiteiten voor nieuwelingen.

Heldermantoernooi

Het tegelijkertijd verspeelde Piet Helderman(sneldam)toernooi werd volgens verwachting gewonnen door de Nederlandse kampioen Alexander Baljakin (Arnhem) vóór Peter van der Stap (Maassluis), Pertap Malahé (Den Haag) en titelverdediger Jeroen Kos (Den Haag). Jordy van de Lugt (H.I. Ambacht) was de beste B-dammer, Stan van der Meer (Monster) de beste pupil en de Drent Ludy Brink de beste C-speler. De jongste zoon van de mede-oprichter van VELO (anno 1935), André Helderman, reikte de prijzen uit.

 De Westlandse sportwethouder Pieter Varekamp nam in de VELO-hal in Wateringen de opening van de tweede dag van dit evenement voor zijn rekening. De gemeente Westland is een van de hoofdsponsors van dit gebeuren dat voornamelijk via crowdfunding in de damwereld tot stand is gekomen. Voordat hij de eerste zet speelde complimenteerde hij de organisatie en voorspelde de damsport een kansrijke toekomst. 'Je vergeet tijdens een partij alles waar je in het dagelijks leven mee bezig bent. Het is een goede oplossing om alle onrust in je hoofd kwijt te raken'.

Het evenement wordt morgen (zondag) in het Delftse DUWO Denksportcentrum besloten.

Uitslagen Toptoernooi-zonder-remise:

Ronde 4:  Groenendijk – Georgiev  6-4, Tsjizjov- Van IJzendoorn 6-4.

Ronde 5: Georgiev – Tsjizjov 0-12, Groenendijk - Van IJzendoorn 12-0.  

Ronde 6: Van IJzendoorn – Georgiev 12-0, Tsjizjov – Groenendijk 12-0 .

Stand: 1.Tsjizjov 55, 2/3.Groenendijk en Van IJzendoorn 29, 4. Georgiev 17.

 

Foto's: Dick van IJzendoorn  

De Westlandse wethouder Pieter Varekamp neemt de eerste zet voor zijn rekening op het bord van Alexeï Tsjizjov en Martijn van IJzendoorn.

Alexander Baljakin poseert trots met de Piet Helderman-wisselbeker terwijl hij door VELO-voorzitter Ben de Koning wordt toegesproken. Links: André Helderman.


Tsjizjov nog lang niet versleten

Door Fred Ivens


Delft – Alexeï Tsjizjov is de met stip de oudste deelnemer op het Toptoernooi-zonder-remise maar de tienvoudige Russische wereldkampioen dammen (55) is nog lang niet versleten. Hij staat in het Delftse DUWO Denksportcentrum na de eerste van drie speeldagen een straatlengte voor. Na een wat stroeve start tegen Jan Groenendijk zette hij in het late middenspel de regerend wereldkampioen, zijn landgenoot Alexander Georgiev van het bord en miste tegen Martijn van IJzendoorn nipt de maximale score.

Het evenement is in handen van de nieuwe stichting Dampromotie, opgezet om vernieuwende activiteiten op te zetten. 'Wij willen laten zien dat het anders kan', aldus voorzitter Henk de Witt. Een van de doelstellingen is het voorkomen van het (te) grote aantal remises tussen de topspelers. Vandaar dit toernooi met vier wereldtoppers met als grootst mogelijke uitslag 12-0 en de kleinste 6-4. Remise is dus niet mogelijk. De twee Russen, elk goed voor tien wereldtitels, de 21-jarige Wageninger Jan Groenendijk (vierde op het WK)  en de 22-jarige Wateringer Martijn van IJzendoorn (zesde op WK) spelen elke dag drie ronden rapid, partijen met elk 20 minuten +15 seconden per zet. Het toernooi wordt morgen (zaterdag) in de VELO-hal in Wateringen voortgezet en zondag in Delft besloten.

Het open (sneldam)toernooi werd een prooi voor Anton van Berkel. De  Brabantse meester  bleef op weerstandspunten de Afrikaanse wereldtopper Jean Marc-  El Animal - Ndjofang  op weerstandspunten voor. Beiden kwamen tot de fenomenale score van 13 uit 7. De 14-jarige  Hagenaar Emre Hageman was met een achterstand van vier punten the best of the rest.  Alle 24 deelnemers gingen met een prijs naar huis.

Zegen
Het experimentele Topternooi kreeg ook de zegen van de dambond mee. Kersverse KNDB-voorzitter Frans de Jonge sprak van 'een mooi evenement waarin top- en breedtesport met elkaar zijn verbonden'. Technische directeur van de dambond, Johan Krajenbrink, stak organisator Henk de Witt een hart onder de riem en noemde de Delfse dammer/kunstenaar 'een bevlogen, kritisch mens dat doorgaans gelijk heeft' en van wie hij 'zeer waardeert wat hij allemaal doet'. Bondscoach Rob Clerc sloot zich volmondig bij deze woorden aan: 'Je moet altijd openstaan voor nieuwe ideeën'.

Ook complimenten van PvdA-sportwethouder Karin Schrederhof namens de gemeente Delft, een van de hoofdsponsors van dit evenement, dat verder hoofdzakelijk via crowdfunding in de damwereld tot stand kwam. Zij verrichtte in het stadhuis de officiële opening door het spelen van de eerste zet ('Over links, uiteraard') aan het bord van wereldkampioen Alexander Georgiev en local hero Martijn van Ijzendoorn. De wethouder ontving – 'uiteraard'– een magnetisch dambord en een aantal damboeken.

's Avonds volgde er na een etentje nog een ludieke dammatch tussen twee tientallen onder aanvoering van Karin Schrederhof en haar Westlandse collega Pieter Varekamp die van de grootmeesters vijf schijven voor kregen.

Uitslagen Toptoernooi-zonder-remises:  

Ronde 1: Georgiev - Van IJzendoorn 4-6, Groenendijk – Tsjizjov 6-4.

Ronde 2: Tsjizjov – Georgiev 12-0, Van IJzendoorn – Groenendijk  6-4.

Ronde 3: Georgiev – Groenendijk 9-1    , Van IJzendoorn – Tsjizjov 1-9  .

Stand: 1.  Tsjizjov 25, 2/3. Georgiev en Van IJzendoorn 13, 4. Groenendijk 11


Programma toptoernooi

Vrijdag 27 december

ronde 1, 12:15
Alexander Georgiev - Martijn van IJzendoorn
Jan Groenendijk - Alexei Tsjizjov

ronde 2, 13:45
Alexei Tsjizjov - Alexander Georgiev

Martijn van IJzendoorn - Jan Groenendijk

ronde 3, 15:15
Alexander Georgiev - Jan Groenendijk
Martijn van IJzendoorn - Alexei Tsjizjov


Zaterdag 28 december


ronde 4, 11:00
Jan Groenendijk - Alexander Georgiev
Alexei Tsjizjov - Martijn van IJzendoorn


ronde 5, 13:15

Alexander Georgiev - Alexei Tsjizjov
Jan Groenendijk - Martijn van IJzendoorn

ronde 6, 15:00
Martijn van IJzendoorn - Alexander Georgiev
Alexei Tsjizjov - Jan Groenendijk

Zondag 29 december

ronde 7, 12:15
Alexei Tsjizjov - Alexander Georgiev

Martijn van IJzendoorn - Jan Groenendijk

ronde 8, 13:45
Alexander Georgiev - Jan Groenendijk

Martijn van IJzendoorn - Alexei Tsjizjov

ronde 9, 15:15
Alexander Georgiev - Martijn van IJzendoorn

Jan Groenendijk - Alexei Tsjizjov


Nieuwe columns en live games

Maarten Kolsloot en Bert Dollekamp hebben ook een bijdrage geleverd, zie de Columns.

De partijen van het toptoernooi zijn live te volgen zijn via deze link.