FMJD eist schadevergoeding
Het WK afgelopen september in Ivoorkust krijgt een staartje. De FMJD eist een schadevergoeding van het hotel waar de spelers verbleven. De hoteldirectie hield de deelnemers een tijdlang gegijzeld om betaling af te dwingen. Volgens bestuurslid Harry Otten van de FMJD zou een schadevergoeding van € 50.000 op zijn plaats zijn, maar eist de FMJD als ‘gebaar van verzoening’ slechts € 5.000.
De Volkskrant (31-10-2019) komt ook terug op de sterke verdenking van matchfixing waarbij Ivoriaanse dammers expres zouden hebben verloren van de sterkste Ivoriaan Joël Atse. Overigens staat voor iedereen vast dat Alexander Georgiev de terechte wereldkampioen is.
Jean Marc Ndjofang, WK 2015
De Volkskrant sprak met Jean Marc Ndjofang (grootmeester uit Kameroen). Jean Marc schaamt zich voor de toestanden in Ivoorkust, maar vindt geluiden om heel Afrika voorlopig in de ban te doen waar het gaat om FMJD-toernooien veel te ver gaan. Het toernooi vond plaats in Ivoorkust, dus zouden strafmaatregelen voor Ivoorkust moeten gelden, niet voor heel Afrika.
Jean Marc spreekt ook over de damcultuur in diverse Afrikaanse landen:
‘In Afrikaanse landen verenigt dammen de maatschappij. Mensen verzamelen zich rond het dambord. Ze discussiëren over politiek en sociale kwesties. Er wordt muziek gemaakt, gegeten en gedronken. Dammen is in Afrika een gezelschapsspel, het brengt mensen bij elkaar'.
Deze woorden zijn ons uit het hart gegrepen. Ooit had het damspel ook in ons land een meer sociale functie. Vanwege het andere klimaat troffen mensen elkaar rond het damspel meer binnen, in het café, in koffiehuizen, bij de kapper. Veel kappers werden zelf sterke dammers. Sinds de kapper hairstylist is geworden, zullen die tijden niet terugkeren maar er zijn tal van manieren om het dammen socialer, gezelliger, zichtbaarder te maken. Zie ook Vernieuwing damsport.